Teletekst 704 – Weer

Wilt u weten wat de weersvoorspellingen zijn op de lange termijn? De pagina 704 geeft u de voorspelling van het weer voor de komende 5 dagen. De voorspelling is gebaseerd op de weermodellen van het KNMI. Het overzicht bestaat uit de volgende gegevens:

  • Percentage kans op zon
  • Percentage kans op neerslag
  • Minimale temperatuur
  • Maximale temperatuur
  • Windrichting
  • Windkracht

Zonneschijnpercentage
Dit getal is een indicatie hoe lang de zon schijnt uitgedrukt als percentage van de tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang. Een voorbeeld: Als de periode tussen zonsopkomst een zonsondergang 10 uur duurt en de zonneschijn voorspelling is 80%, dan zal de zon over de gehele dag 8 uur schijnen.

Neerslagkans
Dit getal geeft in een percentage aan wat de kans is dat iemand op een willekeurige locatie in Nederland neerslag kan krijgen. De neerslag kan in alle vormen vallen, dus regen, hagel en sneeuw. Dit getal zegt dus niks over de intensiteit of de hoeveelheid. Voorbeeld: Is de neerslagkans 10%, dan is de kans heel klein dat het die dag gaat regenen. Bij een percentage van 90% is de kans zeer klein dat het droog blijft.

Minimale temperatuur
Dit cijfer geeft aan wat de laagste waarde is in graden Celsius op die dag. Deze temperatuur wordt meestal bereikt in de nanacht of de vroege morgen, rond zonsopkomst. Deze temperatuur wordt gemeten op een hoogte van 150 centimeter.

Maximale temperatuur
Dit cijfer geeft aan wat de hoogste waarde is in graden Celsius ┬░C op die dag. Ook deze temperatuur wordt gemeten op 1,5 meter boven de grond. De maximale temperatuur word meestal bereikt in de middag of namiddag.

Windrichting
Deze hoofdletter(s) geeft/geven aan uit welke de richting de wind komt. Deze letters kunnen de volgende waarde aannemen: N(Noord), O(Oost), W(West), Z(Zuid). Ook een combinatie van windrichting is mogelijk, bijvoorbeeld ZW (Zuid-west). De wind kan ook variabel zijn en dus niet uit een specifieke richting waaien. Dit wordt uitgedrukt met de letters VAR (Variabel).

Windkracht
Dit getal geeft de windsnelheid aan. Dit wordt aangeduid in de schaal van Beaufort. Het is een methode voor het classificeren van de windsnelheid. De schaal loopt van 1 t/m 12 en wordt afgekort met Bft. De voorspelling van de wind geldt overdag in een open gebied. Elke Beaufort waarde kent ook een geschreven aanduiding. Hieronder een overzicht:

Windkracht
1 + 2 Bft.zwakke wind
3 + 4 Bft.matige wind
5 Bft.vrij krachtige wind
6 Bft.krachtige wind
7 Bft.harde wind
8 Bft.stormachtige wind
9 Bft.storm
10 Bft.zware storm
11 Bft.zeer zware storm
12 Bft.orkaan