teletekst

Hoe werkt teletekst?

Het populaire teletekst bestaat nog steeds en is nog lang niet verdwenen. Het bestaat sinds 1974 en is in al die jaren weinig veranderd. Ook de techniek achter teletekst kent weinig ontwikkelingen. Het werkt nog steeds goed en de betrouwbaarheid van dit medium is wat veel mensen waarderen. Maar waarom is het zo stabiel en betrouwbaar? Hier leest u meer over de techniek achter teletekst.

Het videosignaal bevat een hoop ongebruikte beeldlijnen. Deze beeldlijnen worden gebruikt om teletekst mee op te bouwen. Een tv-zender of kabelmaatschappij maakt hier gebruik van en stuurt de teletekstdata mee in het videosignaal naar de kijker. Alle pagina’s van teletekst worden achtereenvolgens uitgezonden. Als er een pagina wordt opgevraagd wacht de televisie tot deze weer langskomt en toont de pagina aan de kijker. Moderne televisie kunnen met gemak alle pagina’s opslaan in hun geheugen zodat de gevraagd pagina razendsnel getoond kan worden.

Aan het uiterlijk is sinds de start weinig tot niets veranderd. Dat komt omdat de grafische mogelijkheden zeer beperkt zijn. Er kunnen maar weinig bytes per beeldlijn worden meegestuurd. Het tonen van een foto of video is dan ook onmogelijk! Dat is misschien ook de kracht van teletekst. Er is weinig afleiding in de vorm van drukke video’s, irritante reclames of lange laadtijden. Het is kort en puur tekst en daarom zo krachtig.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *